Ceruzky 1, 2, 3 alebo H, HB, .. ?

História moderných ceruziek začína v 16. Storočí v Anglicku, kde bolo objavené ložisko grafitu. V 19. storočí sa ceruzky a ich výroba rozšírili aj do ďalších zemí, a to vďaka novej technológii vypaľovania zmesi grafitu v peciach. Tento spôsob výroby sa využíva dodnes.
  • Ako sa vyznať v označeniach ceruziek?

    Ceruzka je tvorená tuhou v drevenom obale. Grafit zaisťuje farebnú stopu, íl tuhu spevňuje a tým určuje tvrdosť ceruzky. Musím si najprv ujasniť, k akej činnosti ceruzku potrebujeme. Čím viac grafitu obsahuje, tým  je mäkšia a ľahšie sa s ňou kreslí, ale viac sa rozmazáva. Vyhľadávajú ju preto umelci, hodí sa na výtvarné aktivity. Naopak tuhy s vyšším podielom ílu sú tvrdšie a sú vhodné na presné, ostré čiary, teda napr. na už spomínané rysovanie.

    Pri rozlišovaní mäkkosti túh nám napomáha európske značenie – číslice 1 az 10 a písmená H (z anglického slova hard – tvrdý), B (black – čierny) a F (firm – pevný). Písmeno F (a taktiež prechodové označenie HB) stoja v strede tvrdosti; čím mäkšia (a taktiež tmavšia) ceruzka je, tým vyššie má číslo v spojení s písmenom B (9B je samotný prírodný grafit). Najtvrdšia (a najsvetlejšia) ceruzka má oproti tomu označenie 10H.

    Zaujímavosťou je, že systém číselno-písmenového označovania ceruziek vychádza z tzv. gradačnej škály známej firmy Koh-i-noor Hardmuth, ktorá s jej pomocou ako prvá na svete rozlišovala stupne tvrdosti túh. Skratka HB vyrazená na ceruzkách označuje výrobu Hardmuth, čo bol vynálezca technológie výroby rôznej tvrdosti túh.

    V obchodoch môžete taktiež naraziť na označenie ceruziek 1, 2 a 3, ide o tri najpoužívanejšie tuhy pre školákov. Ceruzka č. 1 odpovedá tuhe B, ceruzka č. 2 tuhe HB a č. 3 označuje tuhu H. Jednotka a dvojka sú určené na písanie a kreslenie, trojka je tzv. rysovacou ceruzkou.
 1 B
 2 HB
 3 H

  • Druhy ceruziek

    Na trhu nájdete široký výber najrôznejších prevedení ceruziek, môžu byť vylepšené o gumu na konci. Pre prváčikov sú vhodné silnejšie trojhranné ceruzky o priemere okolo 10mm, ktoré môžu mať aj zárezy pre ľahšie uchopenie. Starším žiakom a študentom vyhovuje mikroceruzka (pentelka), ktorá je taktiež ponúkaná v rôznych tvrdostiach a hrúbkach tuhy. Ku klasike patrí aj versatilka s vysúvacou tuhou, ktorú držia klieštiny. Špeciálnou odrodou ceruziek je ceruzka tesárska, murárska atď. Štandardný priemer pastelky je 7 mm.
  • Lámavé / nelámavé verzus cena

    Ak chcete, aby Vám ceruzky a pastelky vydržali napriek tomu, že vášmu dieťaťu 2x za deň spadne peračník na zem, odporúčame zvoliť nelámavé tuhy. Ceny týchto pasteliek sú síce drahšie, ale "obyčajným" ceruzkám a pastelkám po orezaní vypadne zlomená tuha a čoskoro môžete kupovať zase nové. Medzi veľmi kvalitného výrobcu patrí Faber-Castell, Koh-i-noor. Ďalej Maped a Herlitz.
  • Starostlivosť o ceruzky

    Ceruzka nám môže dobre slúžiť, iba pokiaľ sa o ňu dobre staráme. K zaostreniu hrotu používame strúhatko alebo nôž, k dokonalosti privedie špičku brúsny papier. Z hľadiska bezpečnosti je pre deti určite najvhodnejšie strúhatko. Okrem klasického prevedenia môžeme zaobstarať aj typy so zásobníkom na odrezky, pre domáce použitie je vhodne stolné strúhatko s kľučkou alebo dokonca elektrické, ktoré ušetrí vaše prsy, pokiaľ sa potrebujete postarať o viacej písacích potrieb naraz. .





Späť na výpis článkov
Ako správne vybrať školskú tašku? Prečítajte si nášho sprievodcu.

Licencované produkty

Aktuálne

21.03.

Skúsili sme: 3 postupy zdobenia veľkonočných vajíčok s deťmi

Veľká noc sa blíži! Chystáte sa tento rok zdobiť vajíčka s deťmi? Ukážeme vám 3 techniky, ktoré možno ešte nepoznáte.

16.02.

Reflexné samolepky, prvky, prívesky a blikačky!

Aby boli vidieť! A to nielen menšie deti, ktoré chodia len s doprovodom, ale aj tie staršie! Tipy na reflexné prvky a iné.

05.12.

Vianočné tvorenie s deťmi

Vyrábate radi? Návody na stromček pre väčšie alebo anjelika pre tie malé. Spríjemnite si čakanie na Ježiška a darčeky.

22.11.

Ako vyrobiť adventný kalendár pre deti?

Vianočné tvorenie s deťmi môže zahŕňať aj ozdobu sáčkov na výrobu adventného kalendára. Ako na to?

MenuX

InformaceX