Nácvik písania krok za krokom

Celoživotná schopnosť efektívne využívať informačné zdroje k učeniu aj k riešeniu problémov priamo súvisia s čitateľskou a písomnou zručnosťou človeka. Pre dieťa navyše znamená vstup do školy veľkú zmenu v jeho živote aj v jeho sociálnych vzťahoch. Je teda na rodičoch a pedagógoch, aby k prváčikovi pristupovali citlivo a pritom ho dostatočne stimulovali v ďalšom vývoji a zdravým návykom.

 
  • Predškolské obdobie a prípravné cviky
    • Ideálnym nástrojom pre prvé pokusy o písanie je voskovka. Úchopová zóna sa už blíži úchopovej zóne na pokročilejších písacích potrebách, na trhu sú dostupné už aj voskovky s trojbodovým úchopom. Voskovka na rozdiel od ceruzky alebo pastelky odpustí prílišný tlak na písaciu podložku - tuha sa nezlomí, ani nedochádza k pretrhnutiu papiera.



     
    • V septembri prváci trénujú uvoľňovanie ruky pomocou uvoľňovacích cvikov - precvičí sa celá paža, zápästie aj jednotlivé prsty; napríklad pomocou zábavných riekaniek. Následne s pomocou mäkkých písacích pomôcok (pastelky, mäkká ceruzka) píšu súvislé kľukaté čiary, bodky, vlnovky, oblúky a rovné aj šikmé čiary. Deti zatiaľ píšu mäkkými, hrubými ceruzkami do všetkých zošitov i pracovných listov. Cieľom nie je písať presne predkreslené tvary, ale uvoľniť si ruku a zápästie tak, aby dieťa nedržalo pastelku alebo ceruzku kŕčovito a netlačilo na ňu.
  • Šlabikárske obdobie
    • Po zhruba jednom štvrťroku by mali byť deti pripravené na samotný nácvik písma. Nastupuje obdobie vlastného nácviku písma, tzv. slabikárske obdobie. Deti k opakovaniu jednotlivých prvkov písma pridávajú postupne samotné jednotlivé písmená - opisujú presne podľa vzoru, prepisujú písacie písmená podľa vzoru predtlačeného tlačeným, následne samostatne zapisujú bez predlohy podľa diktátu učiteľa. Písacie pomôcky pre toto obdobie väčšinou určuje vyučujúci. Či už zvolí pero, alebo niektorý z "rollerov", pre správne písanie pokročilým nástrojom je dôležité, aby ho dieťa držalo a písalo s ním zľahka. V tomto ohľade je najlepšie pero, ktoré umožňuje na pero tlačiť.



     
  • Zdokonaľovanie rukopisu
    • Posledné obdobie nácviku prvopočiatočného písania nazývame obdobím zdokonaľovania rukopisu - poslabikárske obdobie. Táto fáza nastupuje po tom, keď deti majú prebrané všetky písmená písomnej abecedy a upevnenú zručnosť ich písania. Deti opakujú prebrané učivo, utvrdzujú svoje vedomosti.
  • Správne písanie nie je len o vhodnom nástroji
    • Okrem vlastného písania je potrebné venovať veľkú pozornosť hygienickým návykom pri písaní. Dbáme na správnu polohu tela pri sedení – žiačik sedí na celej stoličke, celé chodidlá ležia na zemi. Kolená sú priamo nad pätami a zhruba na pästičky od seba správnu vzdialenosť očí od podložky zistíme podoprením ruky pod bradu. Správny úchop podporíme napríklad uvoľňovacími cvikmi, hmatovými hrami, modelovaním, rôznou prácou s papierom. Pozornosť venujte taktiež správnemu osvetleniu, dostatočnej teplote v miestnosti a predovšetkým atmosfére, panujúcej pri nácviku - umožnite deťom učiť sa hrou a radostne. Nezabudnite písaním zaťažené svaly uvoľniť tiež vždy po ukončení nácviku!
    • Písacie pomôcky pre najmenších by mali zohľadňovať to, že sa deti stále len učia ako s nimi zaobchádzať. K správnemu držaniu im pomôže špeciálny tvar pomôcky podporujúcej úchop. Úspešné dosiahnutie funkčnej gramotnosti sa výrobcovia písacích potrieb snažia podporiť ergonómiou, funkčnosťou a ľúbivosťou svojich výrobkov a pri ich vývoji spolupracujú s pedagógmi i odborníkmi na grafomotoriku. Vhodný typ písacej pomôcky vybraný podľa dosiahnutého stupňa vývoja dieťaťa podporuje správne držanie nástroja a napomáha k vyvíjaniu vhodnej intenzity tlaku pri písaní. Rôzni výrobcovia sa vydali rôznymi smermi. Stretnúť sa môžete s pravidelnými funkčnými výrezmi, pravidelným trojhranný prierezom písacej pomôcky, či nepravidelnými ergonomickými výrezmi prepožičiavajúcimi peru moderný vzhľad. Samozrejmosťou sú rôzne protišmykové úpravy a príjemné pogumovanie. Vyberať môžete z rôznych farebných designov a zmizíkovacích aj gumovacích atramentov.


     
    • Veľmi dôležité je vyberať písacie pomôcky s ohľadom na ľavákov. Ich úchop je zrkadlovo obrátený, preto im perá a ceruzky s úchopom pre pravákov do rúčok správne nesedia.  Navyše vedú niektoré pohyby pri písaní proti hrotu pera; u bombičkových pier pre ľavákov je teda dôležitá vyššia odolnosť materiálu hrotu.
       
    • Vedeli ste, že sedmička s preškrtnutím sa využíva iba v písanom písme v Českej a Slovenskej republike? Pretože sa vo všetkých ostatných krajinách píšu sedmičky bez preškrtnutia, môže byť prečiarknutá číslica 7 považovaná za neplatnú.






Späť na výpis článkov
Ako správne vybrať školskú tašku? Prečítajte si nášho sprievodcu.

Licencované produkty

Aktuálne

21.03.

Skúsili sme: 3 postupy zdobenia veľkonočných vajíčok s deťmi

Veľká noc sa blíži! Chystáte sa tento rok zdobiť vajíčka s deťmi? Ukážeme vám 3 techniky, ktoré možno ešte nepoznáte.

16.02.

Reflexné samolepky, prvky, prívesky a blikačky!

Aby boli vidieť! A to nielen menšie deti, ktoré chodia len s doprovodom, ale aj tie staršie! Tipy na reflexné prvky a iné.

05.12.

Vianočné tvorenie s deťmi

Vyrábate radi? Návody na stromček pre väčšie alebo anjelika pre tie malé. Spríjemnite si čakanie na Ježiška a darčeky.

22.11.

Ako vyrobiť adventný kalendár pre deti?

Vianočné tvorenie s deťmi môže zahŕňať aj ozdobu sáčkov na výrobu adventného kalendára. Ako na to?

MenuX

InformaceX