Materiály aktoviek a batohov

Batohy a aktovky sú dôležitou súčasťou školskej výbavy a neradno podceňovať ich výber. Povedzme si niečo o materiáloch, z ktorých sú tašky vyrábané. Na materiál školských tašiek sú kladené veľké požiadavky hneď v niekoľkých oblastiach.

Nejeden rodič si láme hlavu nad výberom ideálnej školskej tašky. Dilema medzi aktovkou a batohom riešia najčastejšie pred nástupom do prvej triedy. V minulých rokoch by ste na chrbte detí našli výhradne aktovky. Dnes už to tak jednoznačné nie je. Do hry vstupujú kvalitne spracované batohy a niektorí výrobcovia sa zameriavajú aj na tašky, ktoré vďaka ich parametrom nemožno jednoznačne zaradiť.

  •     Základné požiadavky na tašky s ohľadom na voľbu materiálu:

  •   vodeodolnosť, vodoodpudivosť
  •   kvalita, odolnosť pred poškodením
  •   zdravotná nezávadnosť
  •   bezpečnostné prvky
  •   nízka hmotnosť
  •   ergonomický tvar
  • Aby zošity nezmokli

Väčšina materiálov má vodoodpudivú úpravu. Vodoodpudivosť neznamená nepremokavosť, ale je to schopnosť materiálu po určitú dobu odolávať vode. Textília pri daždi vodou nenasiakne; na jej povrchu sa tvoria izolované kvapky vody.


Nejde len o samotný materiál, ale aj o kvalitu spracovania. Je dôležité, aby boli švy kvalitne zošité, prípadne podlepené. Musia vydržať záťaž a nesmie nimi pretekať voda. Zabudnúť nemožno ani na kvalitné zipsy, pretože sú používané niekoľkokrát denne.
  • Bezpečnostné prvky aktoviek a batohov

Povrch batohov a aktoviek musí byť vybavený dostatočným množstvom reflexných prvkov. Reflexná farba spĺňa svoj účel vtedy, keď svetlo zasvieti priamo na ňu, preto musia byť tieto časti rozmiestnené rôzne po celej taške zo všetkých strán, a to aj na popruhoch. Nemecké normy stanovujú dokonca aj veľkosť podielu týchto bezpečnostných prvkov. Na školskej taške má byť 10% plochy reflexnej.

Nielen za tmy a šera, ale aj za denného svetla je nutné dbať na bezpečnosť detí. Ďalším druhom bezpečnostných prvkov sú teda fluorescenčné materiály. Fluorescenciia funguje na princípe odrážania denného svetla od špecifického materiálu - fluorescenčný povrch teda zvyšuje viditeľnosť predmetu za denného svetla. Deti s batohom s týmito prvkami sú preto lepšie viditeľné na diaľku, čo zvyšuje ich bezpečnosť aj vo dne. Podľa nemeckej normy má byť 20% celkovej plochy batohov a aktoviek fluorescenčných.
  • Hlavné materiály, z ktorých sú tašky vyrábané:


        z polyesteru
        z l
isovaných PET fliaš

Polyester
Polyesterové vlákna sú synteticky vyrábaným materiálom, najmä polyetyléntereftalátové (PET). Polyester je materiál vysoko odolný proti oderu. Je pevný a je možné ho opatriť vodoodpudivou úpravou. Rýchlo schne, najmä preto, že má nízku navĺhavosť.

Polyester sa ďalej delí na rôzne typy, ktoré však majú podobné vlastnosti, ide napríklad o rôznu hustotu látky alebo o pridanie prímesí - PVC (polyester z rubu nánosovaný vrstvou polyvinylchloridu). Iné typy sú vhodné na sublimačnú potlač, preto je možné vyrábať krásne batohy s rôznymi obrázkami. Na výrobu našich školských tašiek sú použité niektoré z typov polyesteru, napríklad:

            
600D Polyester / 600D Polyester Melange
            
polyester 300x330D, PVC
            
PAD / PES
            
600D PES


Recykláty z PET fliaš
Batohy Ergobag sú potom vyrobené z materiálu pochádzajúceho z lisovaných PET fliaš, ktorý je porovnateľný s polyesterom. Má v podstate rovnaký pôvod s tým rozdielom, že sa jedná o recyklovaný výrobok.

Pokiaľ dá teda zákazník prednosť materiálu z lisovaných PET fliaš, môže ho hriať dobrý pocit, že sa zúčastňuje procesu recyklácie a šetrí životné prostredie. Vyprodukovaný plastový odpad sa znovu spracováva do polyesterových vlákien, čím sa obmedzí produkcia nového plastového odpadu. Tiež sa znižuje spotreba fosílnych palív, ktoré sú potrebné na výrobu plastov. Nižšia spotreba fosílnych palív znižuje emisie skleníkových plynov.
  • Výplň zadnej steny batohu

Na chrbát sú používané materiály s kanálikmi, ktoré zaisťujú dostatočnú cirkuláciu vzduchu, aby sa chrbát nepotil. Často sa jedná o polyuretánovú penu potiahnutú sieťovinou - je pomerne tvrdá, čím zaistí stabilný ergonomický tvar tašky, a zároveň ľahká, čo je dôležité pre udržanie čo najnižšej hmotnosti prázdnej tašky. V niektorých batohoch je využité polstrovanie, ktoré je mäkšie, ale zase o niečo ťažšie.

Materiály aktoviek a batohov sú teda vyberané s ohľadom na uvedené požiadavky, aby zabezpečili jednak zdravie a bezpečnosť detí, a jednak dostatočnú ochranu pred poškodením obsahu, ktorý v taške nosí.
  • Ako je to so škodlivými látkami v taškách?

Materiály nesmú obsahovať škodliviny, ktoré by mohli prechádzať do organizmu dotykom. Nemecké testy sa zameriavajú na alergénne farbivá, zmäkčovadlá (ftaláty), organické zlúčeniny cínu, polycyklické aro. Materiály, ktoré neobsahujú škodlivé látky (napr. farbivá), sa všeobecne nazývajú AZO FREE. To však neznamená, že by ostatné tašky obsahovali škodliviny. Všetky zdravotne nezávadné, iba u niektorých výrobca priamo uvádza, že spadajú do kategórie AZO Free.




Späť na výpis článkov
Ako správne vybrať školskú tašku? Prečítajte si nášho sprievodcu.

Licencované produkty

Aktuálne

21.03.

Skúsili sme: 3 postupy zdobenia veľkonočných vajíčok s deťmi

Veľká noc sa blíži! Chystáte sa tento rok zdobiť vajíčka s deťmi? Ukážeme vám 3 techniky, ktoré možno ešte nepoznáte.

16.02.

Reflexné samolepky, prvky, prívesky a blikačky!

Aby boli vidieť! A to nielen menšie deti, ktoré chodia len s doprovodom, ale aj tie staršie! Tipy na reflexné prvky a iné.

05.12.

Vianočné tvorenie s deťmi

Vyrábate radi? Návody na stromček pre väčšie alebo anjelika pre tie malé. Spríjemnite si čakanie na Ježiška a darčeky.

22.11.

Ako vyrobiť adventný kalendár pre deti?

Vianočné tvorenie s deťmi môže zahŕňať aj ozdobu sáčkov na výrobu adventného kalendára. Ako na to?

MenuX

InformaceX