Lístky, prosím!

Keď v roku 2004 vyšla prvýkrát spoločenská dosková hra Ticket to Ride spôsobila malé doskové pozdvihnutie a čoskoro sa stala svetovým bestsellerom. Má množstvo medzinárodných ocenení (napr. v Nemecku Spiel des Jahres, je najlepšou hrou severských krajín alebo Španielska v roku 2005) a stala sa aj hrou roka v Českej republike.


















Spoločenská hra Cestovné lístky, prosím! má celý rad variantov a rozšírení. V našej recenzii sa zameriame na variant hry pre deti zhruba od 5 rokov - Cestovné lístky prosím Junior. Pravidlá a princíp rodinnej hry je obdobný, ako pri dospeláckych variantoch, len je výrazne zjednodušený.



Cieľom spoločenskej hry pre deti je prepájať významné, prevažne hlavné mestá na mape Európy. Hrací plán mapy Európy je zmenšený oproti verzii pre dospelých. Na hernom pláne je menej miest a vzdialenosti medzi nimi sú iba na jeden až tri dieliky. Pre deti je to prehľadnejšie a je aj jednoduchšie vystavať trasu a prepojiť jednotlivé mestá.
Medzi mestami sú na mape naznačené rôzne farebné trasy. Každý si vyžrebuje "lístok" kde je uvedené, práve ktoré dve mestá má prepájať. Hráči si naplánujú trasu a tú sa snažia zaplniť svojimi vagónikmi, akonáhle nazhromaždia dostatok kariet vláčikov určitej farby. Niekedy sa stane, že ich trasu obsadí protihráč a tak je potrebné zmeniť plány a dôjsť do cieľa okľukou. Akonáhle dieťa prepojí mestá z daného cestovného lístka, odkladá ho nabok a vyžrebuje si nový. Je možné využívať svoje už postavené trasy a skracovať si budovanú cestu. Špeciálny bod - zlatý lístok získavajú hráči za prepojenie východnej a západnej časti Európy. Vyhráva ten, kto najrýchlejšie prepojí dané mestá a získa 6 cestovných lístkov.


Princíp doskovej hry pre deti je veľmi jednoduchý, nekomplikované pravidlá si osvojíte počas dvoch troch partií, deti do nich tiež rýchlo pekne preniknú. Atraktívne grafické spracovanie mapy Európy, kariet vlakov i lístkov, plastové farebné vláčiky sú zaujímavé aj pre menšie deti. Výrobca Days of Wonder uvádza odporúčaný vek 6 rokov, ale už aj deti okolo piateho roku s ľahkou dopomocou dospelého sú schopné aktívne hrať. Dieťa nemusí vedieť čítať, symboly miest na hracom pláne a na lístku ho navádzajú k správnemu budovaniu trás. Výrobcom udaná dĺžka hry je 30 minút. Zo skúsenosti vieme, že čím staršie deti, tým rýchlejšia je hra. Mladším deťom trvá dlhšie zorientovať sa v cestovných lístkoch, trasách a vo vyskladávaní plastových vláčikov na herný plán.

Dosková hra pre deti Cestovné lístky, prosím! Junior je skvelou prípravou na zložitejšie doskové hry, pomáha rozvíjať orientáciu na hracej doske, plánovanie, strategické premýšľanie. Aj keď je jednoduchá, je zábavná aj pre rodičov (prípadne starších súrodencov), ktorí sa nemusia toľko sústrediť na strategické plánovanie a užívajú si radosť z hry so svojimi deťmi.




Späť na výpis článkov
Ako správne vybrať školskú tašku? Prečítajte si nášho sprievodcu.

Licencované produkty

Aktuálne

21.03.

Skúsili sme: 3 postupy zdobenia veľkonočných vajíčok s deťmi

Veľká noc sa blíži! Chystáte sa tento rok zdobiť vajíčka s deťmi? Ukážeme vám 3 techniky, ktoré možno ešte nepoznáte.

16.02.

Reflexné samolepky, prvky, prívesky a blikačky!

Aby boli vidieť! A to nielen menšie deti, ktoré chodia len s doprovodom, ale aj tie staršie! Tipy na reflexné prvky a iné.

05.12.

Vianočné tvorenie s deťmi

Vyrábate radi? Návody na stromček pre väčšie alebo anjelika pre tie malé. Spríjemnite si čakanie na Ježiška a darčeky.

22.11.

Ako vyrobiť adventný kalendár pre deti?

Vianočné tvorenie s deťmi môže zahŕňať aj ozdobu sáčkov na výrobu adventného kalendára. Ako na to?

MenuX

InformaceX