Aký je rozdiel medzi aktovkou a batohom?

Nejeden rodič si láme hlavu nad výberom ideálnej školskej tašky. Dilema medzi aktovkou a batohom rieši najčastejšie pred nástupom do prvej triedy. V minulých rokoch by ste na chrbte detí našli výhradne aktovky. Dnes už to tak jednoznačné nie je. Do hry vstupujú kvalitne spracované batohy a niektorí výrobcovia sa zameriavajú aj na tašky, ktoré vďaka ich parametrom nemožno jednoznačne zaradiť.


1. Školská aktovka - pre prváčikov to najlepšie

  • Školské aktovky patria medzi naprosté stálice. Ocenia je predovšetkým rodičia prváčikov. Väčšina aktoviek totiž sedí aj drobnejším deťom. Vďaka dobre zvoleným rozmerom sa potom rodičia nemusia strachovať o správny rast detí a hlavne o ich chrbát. Norma ČSN udáva hmotnosť u prázdnych tašiek do 1,2 kg pre prvý stupeň a 1,4 kg pre druhý stupeň. Dnes sú však k dostaniu aj aktovky do 1 kg.
  • Aktovky majú jednu komoru, ktorá býva vo vnútri rozdelená na viac priehradiek. Deti tak ihneď po otvorení vidia celý obsah tašky. Pri vyťahovaní vecí sa môžete spoľahnúť na to, že aktovka samostatne stojí a neprevracia sa. Nepadajú, ani keď sú prázdne. Ich konštrukcia je totiž pevná, rovnako ako spevnené dno. Na dne aktovky navyše nájdete buď nožičky, alebo celoplastové prevedenie. Obe varianty bránia zašpineniu a prevlhnutiu a predlžujú tak životnosť aktovky.
  • Medzi popredných výrobcov školských tašiek patrí nemecká značka Hama, Herlitz a Scout, rakúsky Schneiders a česko-švajčiarska firma Leasyn. Ak radi podporujete európske firmy, potom vás potešia aktovky Stil alebo školské aktovky EMIPO. Ďalšie aktovky nájdete u výrobcov Cool, Target a Topgal.
2. Školský batoh - moderný dizajn i kvalitné prevedenie
  • Batohy v niektorých rodičoch vyvolávajú určitý pocit nedôvery. Zažitá predstava o tom, že ide o obyčajný ruksak, je dávno neopodstatnený. Aj keď sa na rozdiel od aktovky dodáva v zlisovanom stave a nemá pevný tvar, relatívne dobre drží stabilitu. V porovnaní s aktovkou je na tom však horšie. Tento fakt môže robiť problém mladším deťom, starší žiaci si iste už poradia.
  • Ak uvažujete o batohu pre deti do prvej triedy, pozorne si skontrolujte ich rozmer a váhu. Pri nasadení na chrbát nesmie končiť až pod zadkom a váha prázdneho batohu nesmie prekračovať 1,2 kg (ideálne 1 kg).
  • Školské batohy majú viac komôr a ich zapínanie je na zips. Tento systém bude vyhovovať starším deťom a všetkým deťom, ktoré si rady triedia veci a pamätajú si, čo si kam dali. Ich hlavná výhoda spočíva v športovejšom vzhľade. Akonáhle deti začínajú chodiť do tretej a štvrtej triedy, väčšinou po rodičoch chcú novú tašku s tým, že tvar aktovky sa im zdá byť nemoderný.
  • Rovnako ako sa niektorí výrobcovia zameriavajú čisto na aktovky, tak sa nájdu firmy, ktoré sa špecializujú na batohy. Konkrétne ide o českého výrobcu vysoko kvalitných batohov Bagmaster, ďalej Topgal, Karton P+P, Cool a tiež Hama.
3. Kombinácia aktovky a batohu
  • Veľa tašiek je dnes niečo medzi aktovkou a batohom. Často nájdete tašku, ktorá má jednu komoru a pevné dno, ale jej steny už pevné nie sú a svojím vzhľadom pripomína batoh. Túto formu majú napríklad tašky výrobcu Ergobag, rada Flexiline od Hamy alebo Herlitz Motion. Naopak stabilitu aktoviek ponúka klasické batohy s pevným dnom od Targetu a vybrané batohy značky Karton P + P.
4. Batohy na kolieskach - zaujímavé a nadčasové prevedenie
 





Späť na výpis článkov
Ako správne vybrať školskú tašku? Prečítajte si nášho sprievodcu.

Licencované produkty

Aktuálne

21.03.

Skúsili sme: 3 postupy zdobenia veľkonočných vajíčok s deťmi

Veľká noc sa blíži! Chystáte sa tento rok zdobiť vajíčka s deťmi? Ukážeme vám 3 techniky, ktoré možno ešte nepoznáte.

16.02.

Reflexné samolepky, prvky, prívesky a blikačky!

Aby boli vidieť! A to nielen menšie deti, ktoré chodia len s doprovodom, ale aj tie staršie! Tipy na reflexné prvky a iné.

05.12.

Vianočné tvorenie s deťmi

Vyrábate radi? Návody na stromček pre väčšie alebo anjelika pre tie malé. Spríjemnite si čakanie na Ježiška a darčeky.

22.11.

Ako vyrobiť adventný kalendár pre deti?

Vianočné tvorenie s deťmi môže zahŕňať aj ozdobu sáčkov na výrobu adventného kalendára. Ako na to?

MenuX

InformaceX