Ako vybrať aktovku pre prváčika

Výber školskej aktovky pre prvákov sa môže na prvý pohľad zdať ako úplná veda. Rôzne parametre, reklamné ťaháky zo supermarketov a bohatý výber vám ľahko zamotajú hlavu. Nepodceniť nákup a zistiť si potrebné informácie berte však ako samozrejmosť. Zdravie našich detí je totiž jednou z mála vecí, na ktorých sa skutočne nevypláca šetriť.
Desatoro pri výbere aktovky do prvej triedy
 
  • Správna veľkosť
  • Anatomicky vyhotovená chrbtová časť
  • Polstrované a nastaviteľné ramenné popruhy
  • Váha maximálne 1,2 kg
  • Stabilita aj po otvorení klopy
  • Nevyhnutné reflexné prvky
  • Pevné a ideálne vodeodolné dno
  • Umývateľný a vodoodpudivý povrch (prípadne doplniť pláštenkou)
  • Kvalitné ucho na prenášanie v ruke
  • Praktické vnútorné usporiadanie (miesto na desiatový box a fľašu)
NAŠE TIPY pre mamičky

Zámena pojmov aktovka a batoh

Názvy tovarov preberáme od výrobcov, ktorý pri vytváraní názvu často zamieňajú pojmy! O dôvod viac použiť naše filtre pri výbere. Využitím filru získate výpočet len hľadaného typu bez ohľadu na jeho pomenovanie.

Veľkosť

Správne vybraná školská taška odpovedá svojou výškou dĺžke chrbta dieťaťa, konkrétne vzdialenosti medzi krížovou kosťou a ramenami. Pokiaľ je pre Vás tento bod dôležitý a tipy vyššie nedostatočné alebo skrátka chcete mať len istotu, spojte sa s našou zákaznickou linkou, telefonicky alebo cez Facebook, poradíme s výberom vhodnej veľkosti a strihu. Berte do úvahy, ako dlho bude denne nosená. V prípade, že dieťa do školy vozíte a teda to bude len pár minút, môžete si dovoliť vziať i väčsiu, pretože tak krátka doba nesprávne držanie tela nespôsobí. Tiež berte do úvahy, koľko môže ešte dieťa do prvého školského dňa vyrásť.

Drobní prváci s výškou pod 116 cm

Vyberajte tašky s výškou okolo 34 - 36 cm a najlepšie zo školských aktoviek, prípadne využite ponuku s výškovo nastaviteľnými ramennými popruhmi. Batohy pre túto výšku detí, bohužiaľ, na trhu nie sú. Často sa stretávame s príliž širokými ramennými popruhmi, mali by byť na hrane 3 cm. Doporučujeme a máme vyskúšané, že tieto produktové rady sedia malým deťom naozaj pekne: Belmil MiniFit, Herlitz Loop a Ultralight, model Jolly, Hama Step by Step Light2, Bagmaster PRIM s výhradou širších ramenných popruhov a vďaka posuvnému chrbtovému systému Ergobag Prime a Hama Grade.

Priemerne vysoký prvák 116 - 125 cm

Pre týchto prvákov je orientačná výška od 36 cm do max. 38 cm. Samozrejme, čím nižšie dieťa, tým menšia. Máme vyskúšané a dobre sedia:
Hama pre prvákov, Step by Step Light2 a Grade, Belmil 403-13, Herlitz LOOP, Ultralight a SoftLight, Ars Una pre ramennaté deti, Stil, Oxybag Premium Light od výšky 121 cm, Ergobag Prime.

Priemerná postava s výškou 125 - 130 cm

Vyberajte tašku s výškou cca 38 - 40 cm. Najlepšie sedí:
Bagmaster Beta, Vega, Lumi, Oxybag Premium a Premium Light, Stil, Ars Una pre ramennaté deti, Hama pre prvákov s Step by Step Touch2, Grade, Herlitz SoftLight, Belmil 403-13, Boll School Mate 20 l a Ergobag Prime. Pri plnšej postavě detí doporučujeme vyberať z drahších modelov s dobre riešenou ergonómiou chrbta kvôli prevencii proti chybnému držaniu tela.
Do tejto kategórie patria aj Topgal Bebe a Coco s upozornením na nevhodné riešenie ergonómie, pozri naše recenzie.

Športová postava s výškou nad 130 cm

Vyberajte tašku s výškou cca 41 cm. Lepšie sedí Bagmaster Vega, Lumi a Beta pre 2. - 4. triedu. Nájdu sa ale i typy s pevným dnom väčších veľkostí - Boll Smart 24 l, Hama Coocazoo RayDay a herlitz be.bag Airgo. Pokiaľ má dieťa zároveň i plnšiu postavu, všímajte si šírky. Potom dobre sedí napríklad Ergobag Satch. Pri plnšej postavě detí doporučujeme vyberať z drahších modelov s dobre riešenou ergonómiou chrbta kvôli prevencii proti chybnému držaniu tela.
 

  • Pre prvákov - aktovka alebo batoh?

    U nás nájdete široký výber oboch tak, aby ste ozaj našli to pravé pre Vaše dieťa. Počítajte s tým, že školské batohy bývajú vyššie a môže u nich hrať rolu moderný vzhľad. Aktovky sú prehľadnejšie a stabilnejšie. Napríklad Topgal sedí skôr priemerne vysokým prvákom (cca 125 cm vysokým) a drobným prvákom je veľký. Váha sa môže lišiť značka od značky. V našej ponuke sa obvykle pohybujú od 850 g do 1 100 g, ale máme i modely so 650 g.

  • Školská aktovka pre prvákov = stabilita a prehľadnosť

    • Pevná konštrukcia
      Stabilne stojí, jak plná, tak prázdna.
     
    • Jednokomorové provedenie
      Dieťa má na prvý pohľad prehľad o obsahu. Deťom, ktoré nie sú poriadkumilovné, výrazne uľahčí prácu v škole.
     
    • Posuvná prepážka
      Hlavná komora máva posuvnú prepážku, ktorá pomáha umiestneniu ťažších učebníc čo najbližšie chrbtu.
     
    • Spevnené dno
      Máva nožičky alebo je celoplastové, bráni tak ušpineniu a prevlhnutia a zvyšuje životnosť.
     
    • Zapínanie
      Jednoduché zapínanie na klasickú pracku alebo magnetický zámok Fidlock.
     
    • Výrobcovia

      Hama
      – nemecká značka s vyššou cenou, kvalitná výstupná kontrola, vyrába niekoľko typov, predávaných väčšinou v sete. Step by Step patrí k väčším a drahším, vydrží spravidla po celý prvý stupeň. Rad Step by Step Light 2 ocenia mamičky menších detí, rovnako ako modely Grade, ktoré majú navyše posuvný chrbtový systém. Cenovo dostupný je rad Hama pre prváčikov - jednoduchý, ale kvalitne prevedený.

      Herlitz - nemecký výrobca, vyrába model Loop vhodný aj pre deti menšieho vzrastu, predáva sa v 4-dielnych setoch. Ultralight je odľahčená verzia, váži iba 730 g a má vymeniteľné obrázky na suchý zips. Obe sedia veľmi dobre a to deťom menšieho vzrastu. V ponuke nájdete aj rady SoftLight a FiloLight, ktoré majú zapínanie klopy na magnet a iné nasadenie popruhov, ktoré sedia skôr deťom so širokými ramenami.



      Emipo
      – jediný český výrobca, ktorý vyrába ozaj v Českej republike. Ponúkame modely Emipo Anatomic a Emipo Ergo. Líšia sa dnom, tvrdosťou klopy a prevedením vreciek. Anatomic váži 900 g a Ergo 1050 g. Chrbát majú z pevne lisovanej polyuretánovej peny a ponúka veľký objem. Certifikát Český výrobok.



      Stil
      – český výrobca ergonomicky vydarených aktoviek, perfektne sedia deťom na chrbte a sú vhodné pre priemerne vysoké a vyššie deti. Sú ponúkané samostatne alebo v sete. Výrobca je známy originálnou grafikou a širokým výberom príslušenstva v rovnakom motíve. Oceníte aj bočné vrecká na zips, do ktorých sa pohodlne zmestí fľaša aj ďalšie drobnosti.



      Belmil
      – srbská firma ponúka cenovo dostupný tovar s ľúbivou grafikou. V roku 2023 došlo k zmene ramenných popruhov, ktoré sú širšie a sedia skôr ramenatejším deťom. Sú v predaji v setoch. Rada MiniFit sa hodí i pre veľmi drobné deti. Výroba v Európe.




      Ars Una
      - veľmi kvalitné výrobky maďarského výrobcu pre žiakov 1. až 3. triedy, a to i pre menšie deti vďaka polohovateľnej výške ramenných popruhov.




      Oxybag
      - česká značka, pre 1. až 3. triedu v dvoch prevedeniach - Premium Light a Premium. Rad Premium Light je ľahší, váži 900 g. Modely z roku 2023 majú užšie ramenné popruhy, takže sedia lepšie na chrbte ako model Premium. Ponúkané sú samostatne alebo v trojdielnom, päťdielnom alebo osemdielnom sete. Sú obľúbené vďaka licenčným motívom Ľadové kráľovstvo, Spiderman či Minecraft a vlastnej originálnej grafike.



      Baagl
      - český výrobca, ktorý ponúka 4 modely pre prváčikov - Zippy, Ergo a Klasik a Shelly. Model Zippy má ako jediný zapínanie chlopne na zips, Shelly je zase batohový typ s pevným dnom. Sedí skôr vyšším a ramenatejším deťom.



      Z ďalších výrobcov: Target, ReyBag, LEGO.
  • Školský batoh pre prváka = viac komôr, športový vzhľad

    • Klasika s dvoma až troma komorami na zips
     
    • Konštrukcia nie je pevná
      Vätšina modelov nie je tak stabilná, ale pri zaťažení stabilitu relatívne drží.
     
    • Spevnené dno
      Dno bývá zo silnejšieho materiálu a s nožičkami.
     
    • Moderný vzhľad
     
    • Deti mávajú jednoznačnú požiadavku nosiť tento typ už v 1. triede. Tomu je prispôsobená i naša ponuka.
     
    • Máva viac kapies a ďalšie členenie
      Vhodný pre deti, ktoré milujú systém a poriadok.
     
    • Výrobcovia

      Bagmaster
      - český výrobca vysoko kvalitných modelov s nadčasovými motívmi, v ponuke sú samostatne aj v setoch, pre 1. - 3. triedu odporúčame rady Beta, Lumi, Vega. Bagmaster ponúka na všetky svoje produkty predĺženú záruku na 3 roky.




      Oxybag
      - český výrobca Karton P+P ponúka rad Oxy Style mini a Oxy Go, vhodný pre deti skôr od 3. triedy alebo pre vysoké prváčikov.




      Boll
      - kvalitné, technicky prepracované školské modely od českého výrobcu, rada SCHOOL MATE 20 pre prvákov a SMART 24 od 3. triedy ZŠ. Zaujmú výškovo nastaviteľným chrbtovým systémom a vystuženým chrbtovým panelom pre rovnomerné rozloženie váhy.



      Z ďalších výrobcov: Stil, Explore, Pixie Crew, Target.
  • Školský batoh s pevným dnom pre prváka = stabilita, športový vzhľad

    • Jedno alebo dvojkomorové prevedenie
     
    • Pevnejšia konštrukcia než u klasického modelu
      Vďaka pevnejšej konštrukcii a dnu stojí pomerne stabilne jak plný, tak prázdny.
     
    • Kompromis
      Vhodné riešeni pre prváka, ktorému sa javí aktovka ako nemoderná, ovšem nie je dostatočne vyzreté pre nosenie klasického strihu, hlavne z pohľadu udržania poriadku.
     
    • Výrobcovia



      Hama Grade
      - kvalitný model od nemeckého výrobcu vyrobený zo 100% recyklovaných PET fliaš s impregnáciou bez škodlivých PFC, pýši sa nemeckým certifikátom AGR a 4-ročnou zárukou! Má nastaviteľný chrbtový systém aj polstrovaný bedrový pás ako Ergobag Prime, čomu zodpovedá aj vyššia cena.


      Schneiders - rakúsky výrobca kvalitných školských tašiek v sete. Majú všetky vychytávky, ako výškovo nastaviteľné ramenné popruhy a doťahovacie pásky, hrudný pás a polstrovaný bedrový pás. Veľkostne sa hodia pre väčšie deti, prekvapí váhou 1 kg.



      Ars Una
      - kvalitné prevedenie pre 1. stupeň, majú pevné dno a ponúkajú veľký priestor pre uloženie školských potrieb. Ich veľkou výhodou je nízka váha 900 g a 970 g, opäť pre väčšie deti.




      Ergobag
      - nemecký výrobca luxusných školských modelov s unikátnym ergonomickým systémom, výškovo nastaviteľnými ramennými popruhmi a polstrovaným bedrovým pásom, 100% z PET fliaš, pre 1. - 4. triedu. Patrí medzi značky s vyššou cenou.


       
aktovka""Viac všeobecných rád nájdete v sprievodcovi Ako vybrať školskú tašku.

Aktualizované: 3. 3. 2023




Späť na výpis článkov
Ako správne vybrať školskú tašku? Prečítajte si nášho sprievodcu.

Licencované produkty

Aktuálne

21.03.

Skúsili sme: 3 postupy zdobenia veľkonočných vajíčok s deťmi

Veľká noc sa blíži! Chystáte sa tento rok zdobiť vajíčka s deťmi? Ukážeme vám 3 techniky, ktoré možno ešte nepoznáte.

16.02.

Reflexné samolepky, prvky, prívesky a blikačky!

Aby boli vidieť! A to nielen menšie deti, ktoré chodia len s doprovodom, ale aj tie staršie! Tipy na reflexné prvky a iné.

05.12.

Vianočné tvorenie s deťmi

Vyrábate radi? Návody na stromček pre väčšie alebo anjelika pre tie malé. Spríjemnite si čakanie na Ježiška a darčeky.

22.11.

Ako vyrobiť adventný kalendár pre deti?

Vianočné tvorenie s deťmi môže zahŕňať aj ozdobu sáčkov na výrobu adventného kalendára. Ako na to?

MenuX

InformaceX