Ako prať obliečky, aby zostali ako nové

Preč sú doby našich babičiek, ktoré posteľnú bielizeň vyvárali a nosili na mangeľ. Moderné technológie spracovania materiálov a digitálnej tlače zmenili i údržbu detských obliečok. Takže ako na to, aby Vaše nové kúsky zostali čo najdlhšie ako nové?

 

Keď Vám príde balíček z nášho eshopu

Nové kúsky je potreba najprv vyprať v pračke pri doporučenej teplote na etikete, najlepšie aspoň na dvojhodinový prací cyklus. Česká top značka obliečok Matějovský dokonca uvádza vyprať nový tovar 2x. Bohužiaľ nestačí produkt po vybalení z obalu len namočiť do studenej vody, nechať usušiť a hurá povliekať periny! Moderná farebná tlač vyžaduje pranie pri doporučenej teplote, aby sa zachovali sýte farby.  Správne prevedené prvé pranie je dôležité pre dokonalé odstránenie všetkých nežiadúcich zbytkov farieb. Pri namočení do studenej vody vám môžu zostať na nových obliečkach fľaky.



 


Bežné pranie a sušenie


Ako správne prať v pračke

Tak, ako u ostatného prádla, nie je ideálne zaplniť celý bubon práčky. V preplnenej pračke nemajú obliečky dostatočný priestor pre poriadne vypranie a vyžmýkanie a opäť trpí farebná potlač. Doporučujeme prať ložné oblečenie oddelene. Pyžamo prihodiť môžte, ale pokiaľ ho periete spoločne s textilom so zipsami, gombíkmi či dekoráciami, prejaví sa to tvorbou žmolkou a vyťahanými nitkami. Perte vždy naruby a so zapnutými zipsami.
Pokiaľ používate gel na pranie, nelejte ho priamo na látku, ale do dávkovača, obzvlášť, keď zapínate odložený štart. Aktívne látky gelu pôsobia prakticky okamžite, vytvoria fľaky na potlači a Vaše obľúbené ložné prádlo zničí.
Držte sa doporučených údajov na etikete, obvyklá doporučená teplota prania býva 40 st. C, u tmavých vzorov perieme pre istotu len na 30 st. C, obzvlášť u lacnejšieho tovaru. Tiež sa doporučuje nenastavovať príliž vysoké otáčky prania.




 Ako ideálne sušiť

Keď vytiahnete veľké kusy prádla z práčky, viete sami, že výrazne zťažknú. Preto nie je vhodné mokrú látku vešať za rohy. Gravitácia spraví svoje a ste na najlepšej ceste k zdeformovaniu látky. Nepočítajte s tým, že to žehlička napraví. Sušičku používajte opatrne, nastavujte nízku teplotu a šetrné otáčky. Vysoká teplota sušenia poláme jemné vlákna, ktoré preschnú a tzv. ztvrdnú. Látka je potom pomačkaná a ani barlička žehlička nepomôže.

 

Ako žehliť

Keď periete naruby, sušíte naruby, tak je fajn i žehliť naruby.




Späť na výpis článkov
Ako správne vybrať školskú tašku? Prečítajte si nášho sprievodcu.

Licencované produkty

Aktuálne

21.03.

Skúsili sme: 3 postupy zdobenia veľkonočných vajíčok s deťmi

Veľká noc sa blíži! Chystáte sa tento rok zdobiť vajíčka s deťmi? Ukážeme vám 3 techniky, ktoré možno ešte nepoznáte.

16.02.

Reflexné samolepky, prvky, prívesky a blikačky!

Aby boli vidieť! A to nielen menšie deti, ktoré chodia len s doprovodom, ale aj tie staršie! Tipy na reflexné prvky a iné.

05.12.

Vianočné tvorenie s deťmi

Vyrábate radi? Návody na stromček pre väčšie alebo anjelika pre tie malé. Spríjemnite si čakanie na Ježiška a darčeky.

22.11.

Ako vyrobiť adventný kalendár pre deti?

Vianočné tvorenie s deťmi môže zahŕňať aj ozdobu sáčkov na výrobu adventného kalendára. Ako na to?

MenuX

InformaceX